ELSKER LIVET vindt dat elk bruidspaar een begroting zou moeten maken voor hun huwelijk. Uit die begroting moet voornamelijk blijken wat jullie belangrijk vinden.  Waar wil je echt ruim budget voor uittrekken?  Juist voor dat deel dat jullie zo belangrijk vinden of wat jullie dag bijzonder maakt. Jullie kunnen juist wat besparen op hetgeen er niet zo toe doet voor jullie. Dit is echt heel persoonlijk. Ga hier samen maar eens een avondje voor zitten, bij voorkeur vroeg in het planningsproces.

Het maakt niet uit wat je budget is, iedereen heeft een bovengrens van wat ze uit willen geven. En als je je al wat hebt georiënteerd, weet je ook dat er zeker een ondergrens is. Trouwen kost nou eenmaal geld, je hebt hier een zeker budget voor nodig.  Dus even door de zure appel heen.. dit is niet het leukste stukje van de voorbereiding.

Neem je hele budget en deel het als eerste op in categorieën. Geef elke categorie een realistisch percentage van het budget. Verdeel dan je categorieën weer kleinere kostenposten, waarbij je concreet maakt hoeveel geld je aan alle stelposten wilt toebedelen.

Je benodigde budget wordt vooral bepaald door het aantal gasten op je gastenlijst en de locaties. Hoe meer gasten, hoe groter de locaties, des te meer monden er moeten worden gevoed, uitnodigingen verstuurd, noem maar op. Hoe chiquer de locatie, zoveel beter de kwaliteit, hoe mooier de setting.

Ah, en dan is er nog smaak. Je kan in het fortuinlijke bezit zijn van een dure smaak. Dat betekent over het algemeen dat je voor kwaliteit gaat en heel goed weet wat je wilt.

Terug naar jullie begroting en wat jullie belangrijk vinden. Pak alle stelposten erbij en loop ze door, welke vinden jullie belangrijk? Dan ga je schuiven, door te zoeken naar die zaken die er voor jullie minder toe doen. Snoep daar wat budget af. Weet wel, sommige zaken moeten nou eenmaal en kosten geld. Maar dan kan je naar budgetvriendelijke opties gaan zoeken.

Dan hetgeen jullie belangrijk vinden! Is dat de persoonlijke touch bij de ceremonie voor jullie de kern van de dag? Reserveer dan extra budget voor die BABS waar je de precies die klik mee hebt. Wil je vooral een knalfeest? Schuif dan extra geld richting de stelpost voor die te gekke band, met hun gaat het dak er gegarandeerd af!

Door een eerlijke en persoonlijke begroting op te stellen, zorg je ervoor dat je over het hele proces makkelijker binnen budget blijft. Als jij bloemen belangrijk vindt, is de kans groot dat jij gaandeweg toch verleid wordt om bij de tafelsetting bloemwerk toe te voegen, dat past bij je trouwboeket. Iedereen is gevoelig voor verleiding, zeker als je zonder stelposten op pad gaat. En er is zoveel moois en tofs te krijgen, wat het helemaal uniek maakt voor jullie..

Tot slot nog een tweetal tips:

  • Gastvrijheid kost geld.. maar zorg goed voor je gasten! Zorg dat ze meer dan voldoende eten en drinken hebben. Gevulde gasten zijn gezellige gasten, zeg ik altijd. En reserveer bij voorkeur geld om ze extra in de watten te kunnen leggen, bijvoorbeeld door op hun bord een klein presentje voor hen klaar te leggen.
  • Neem in je begroting de post “onvoorziene kosten” op, en doe dit ruim. Dit zal jullie rust geven, gaandeweg het proces. Let wel op dat onvoorzien niet betekent dat je je verleidingen ermee kan financieren.. 😉

Is een begroting opstellen echt niet wat je wil doen, geen zin in of ingewikkeld? Je kan mij hiervoor inhuren! Vanuit een adviesgesprek stel ik een begroting voor jullie op. Deze is volledig en helemaal op maat, met wat jullie belangrijk vinden. Just let me know!